La Atelierele Kotys, dăm arta jos de pe piedestal: o mulăm pe funcționalități general valabile, o integrăm în obiecte utile și o facem să intre în cotidian, în case, baruri, cafenele, birouri, grădini. Arta trebuie să se apropie de om de la egal la egal, nu să îl privească de la înălțimea unui soclu.
Obiectele noastre decorative nu țin discursuri, ci intră în dialog cu persoanele care le primesc în casă, interacționează cu ele, se relaționează la ele, se fac utile, se fac plăcute, aduc bucurie, mândrie, admirație. Putem spune că ”domesticim” arta.

Despre zeița Kotys,
divinitatea tracică a fertilității

 

Kotys, cunoscută și sub numele de Cotis, Kotis, Ceotis sau Ciotis, este o divinitate tracică a fertilității, venerată prin rituri asemănătoare cu cele dedicate zeițelor Cybele și Bendis. Cultul ei a depășit granițele Traciei și este atestat de izvoarele istorice în Atena, Corint, Italia și Sicilia. La Atena, preoții lui Kotys erau numiți ”baptes” (”scufundători”), termen legat probabil de riturile de purificare pe care le practicau.

 

Zeița Kotys este evocată în scrierile multor autori antici, atât latini, cât și greci, ca Vergiliu, Horațiu, Strabon sau Eschil. Geograful Strabon se referă la riturile edonilor (unul dintre neamurile tracice), spunând că adepții cultului lui Kotys foloseau instrumente muzicale ce scoteau sunete puternice, asemănătoare tunetelor, și adaugă că această practică seamănă cu unele ritualuri de venerare a lui Dionisos. În Tracia, în spațiul edonilor, zeița Kotys avea un festival dedicat ei ce purta numele de Cotyttia, ce se desfășura în zone cu relief înalt, noaptea, având un caracter orgiastic, fapt ce confirmă faptul că era adorată ca zeiță a fertilității.